Nydag at Feykir one of his first days in Bretningen.

Skjønne. One of the last goats in Bretningen.

Newborn lamb drinking from his mother.

Jasmine and Nydag enjoy riding at Alfur.

Toppen!

  • Velkommen til Sollia Hesteritt

    Sollia Hesteritt har fire snille islandshester. De går ute hele året, og gis store områder å bevege seg på. Får lov til å være hester. Hestene skoes ikke, og har sunne gode høver. Om vinteren spiser de økologisk høy fra gården.

  • Velkommen til Bretningen Gaard

    Bretningen har en flokk Gammal norsk sau. Også kalt Villsau om de går i utegange året rundt. Dyra er gløgge, robuste og nøysomme, med et sterkt flokkinstinkt. Om vinteren får de krydderluktende, artsrikt økologisk høy. Som tilleggsfor får de tangmel.

  • Velkommen til fjellbygda Sollia

    Sollia er en langstrakt fjellbygd i hjertet av Norge, like sør for Rondane. Naturen er svært variert. Du kan gå tur hver dag i stadig nytt terreng. Dyrelivet er rikt. En bygd for naturelskeren! Bretningen Gård har koselige hus og hytter til leie. Kort eller langtidsleie.

Nydag ser mot Bretningen og Setningsjøen.

Vinterstemning på Bretningen.

Vikingsauene slippes hver morgen i utmarka.

Sauene beiter lyng i fjellet om høsten.

Rasehønsene på gården.

Islandshestene hviler ved Lurbua.

Setninga elv renner gjennom gården nesten en kilometer.

Interiør fra den flotte Østerdalsstua.

Julistemning på tunet.

Nydag gjeter sauene.

Vår og Sara møter en flokk geiter.

På hjemvei nedover en bratt bakke.

Nydag og slåttonntid.

Vektgrense ridning!

Vi har, av hensyn til hestene, vektgrense på 80 kg. 

Priser

Ridning, dagstur:   kr. 950,-  (turistridning er trappet ned)

Småturer, barneleiing:   kr. 400,-

Overnatting, hytte:   kr. 350,-

Husleie:  Ta kontakt for pris.

Hvor?

Du finner oss 10 mil nord for Lillehammer, i fjellbygda Sollia like sør for Rondane.  Kommer du via Gudbrandsdalen tar du av på Ringebu, og følger RV 27 over Venabygdsfjellet.  Kommer du via Østerdalen tar du av ved Atna, og følger RV 219 mot Sollia.  Vi ligger 4 km sør-øst for Enden i Sollia (veikryss riksveiene 27 og 219).

Kontaktinformasjon

Kontaktperson:    Dag Nordanger

Mobil:   +47 957 94 203

Landline:   +47 62 46 45 79

Email:    dagfolke@online.no 

 

Oekologi og miljoe

Bretningen Gaard  er en økologisk drevet gård.  Den setter miljøet i høysetet.  Gården hevder et forvaltningsansvar, i mindre grad et forretningsansvar. 

Dyr har på Bretningen et godt liv, hvor deres natur og instinkter får utfolde seg så langt det er mulig for domestiserte dyr. Kulturlandskap og naturopplevelser er viktige kvaliteter.  Dyra er islandshester, Gammal Norsk Sau (Villsau) og noen høner.  

Produkter er nullreist, stabburstørket deilig pinnekjøtt og fantastiske fenalår for eget bruk. Kjempesunn innmat som lever og hjerter, og indrefileer likedan.  Ull blir levert til Selbu spinneri, som spinner strikkegarn av sauens naturlige farger, og med mye lanolin inntakt. Flotte skinnfeller fra sauer som har hatt et godt liv selges. 

Biler og store maskiner søkes holdt unna.  Ingen felleskjøpcaps skygger for sola, eller John Deer-traktorer er å se.  Ingen agrobusiness. 

Her kan du nyte landlige verdier i vakkert landskap!   Og vi har mer enn 3 stjerner...  

Velkommen til Bretningen!  ❤

 

 

AVLIVING AV DYR

Da det er mange idag som vanskelig kan forsone seg med at dyr skal dø, f.eks. nydelige villsaulam om høsten, kan det være verdt å stille følgende filosofiske spørsmål: 

Er det bedre å ikke bli født, enn å bli født og leve et kort men godt liv?

Kanskje det å ikke bli født også er en form for død?   Og i så fall er vi jo like langt.   Altså kanskje bedre å bli født og leve et kort, men godt liv, og til slutt bli avlivet helt uten stress?

 

DEN MØRKE MIDDELALDER OGSÅ I DAG?

Den mørke middelalder forstås som en periode hvor mennesket var kunnskapsløst og manglet åndelig opplysning.   Men er tiden mindre mørk i dag, den som regjerer det moderne mennesket?   Hvilke feil gjør vi i dag? 

Kan globalt moderne og industrialisert husdyrhold, hvis brutalitet er skremmende, være en av feilene, som framtiden vil fordømme oss for?   Mennesket er slett ikke alene om å sanse, ha følelser og kjenne redsel, ikke engang bevissthet er vi helt alene om.

 

DYREVERN I NORGE 

NOAH - for dyrs rettigheter  vil totalnedlegge dyreholdet i landbruket.   I følge NOHA skal dyr ikke brukes til mat eller klær.  Fleece, miljøversting som skader levende organismer overalt på kloden, og bomull, skal erstatte fantastisk ull...  NOHA  synes å være basert på en ideologi.

Alt liv lever av annet liv, og grensen mellom dyr og planter er flytende.  Mennesket er også et dyr, som evolusjonsmessig er tilpasset å spise animalske produkter såvel som vegetabilske, altså altetere. 

Når et dyr blir drept av en kule i hjernen dør det på et millisekund og har ingen smerte av det.  Når et rovdyr jakter elg eller sau så er det med ytterst ekstrem redsel og ytterst ekstrem smerte hos byttedyret.  Bjørner bryr seg ofte ikke med å drepe f.eks. en sau, men holder den nede med labben mens den jafser i seg jur og innmat.  En elg er ikke død når ulvene river opp skinnet og begynner å ete.  

NOHA  ser ikke slik på det.  F.eks. er ull og kjøtt utnytting av sauens egenverdi.  Det synes som om at NOHA  er fokusert på selve utnyttingen av dyr, at dyrets egenverdi er hellig, og at dette er grunnet i en teori basert på personlig behov og forventet psykologisk nytte. 

Menneskene bør, av mange grunner, redusere sitt overdrevne høye kjøttforbruk.  Men i dyrevernsammenheng er det en viktig oppgave å bedre det omfattende samlebånds industrialiserte dyreholdet, hvor dyr er tingliggjort.  Produksjonsdyr skal ha rett til en god tilværelse fri fra berøvelse  av naturlig adferd, og fri fra kjedsomhet og psykisk og fysisk smerte!

 

DYREVERNALLIANSEN  👍 vil ta vare på dyreholdet i landbruket (men positivt vil forby pelsdyr!).  De jobber for å bedre forholdene for husdyr.  Og de er partipolitisk nøytral og livssynsnøytral.  Ingen dyr fortjener å lide for penger, uvitenhet eller tradisjoner.  DYREVERNALLIANSEN 👍 legger vekt på solid faglig forankring.

 

 Bokanbefaling: 

For over 100 000 år siden fantes det seks ulike menneskearter på jorden.  I dag finnes det kun en.  Oss.  Homo sapiens. 

Les Yuval Noah Harari's bok SAPIENS !  (Er du opptatt av dyrs ve og vel så les fra side 329, Livet på transportbåndet.)  Boka er en STOR leseopplevelse.  Den er en eventyrlig beretning om menneskehetens historie - fra ubetydelige aper til verdens herskere. 

 

You can also look many album. Click on WELCOME.

Vennlig hilsen Dag Nordanger